

# NHSBT Board Meeting In Public -Tuesday 20th May 2025

Schedule	Tuesday 20 May 2025, 11:15 — 16:05 BST
Venue	NHSBT Filton and MS Teams
Notes for Participants	Please note that due to the earlier scheduling of the May Board the Performance & Risk Report (agenda item 3.2.1) and the Financial Performance Report for Period 1 (agenda item 3.3.2) will be added to the meeting pack on Friday 16 May.
Organiser	Silena Dominy

#### Agenda

11:15	1. OPENING ADMINISTRATION (10 mins)	1
	1.1. Welcome and Apologies	2
	1.2. Conflicts of Interest For Reference	3
	1.3. Minutes of the previous meeting 1st April 2025 For Approval	4
	1.4. Action Log and Matters Arising from the previous meeting For Discussion	18
	2. PATIENT STORY	20
11:25	2.1. Infected Blood Inquiry Anniversary (20 mins) For Information - Presented by Denise Thiruchelvam	21
	3. FOR ASSURANCE	43

## **NHS** Blood and Transplant

11:45	3.1. Chief Executive's Report For Assurance - Presented by Jo Farrar	(20 mins)	44
12:05	3.2. Board Performance & Risk For Assurance - Presented by Jo Farrar	(15 mins)	50
	3.2.1. Board Performance & Risk Report For Assurance - Presented by Jo Farrar		51
	3.2.2. End-Year Business Plan Review 2024-25 For Information - Presented by Jo Farrar		68
12:20	3.3. Financial Performance Report For Assurance - Presented by Carl Vincent	(15 mins)	77
	3.3.1. Outturn 2024/25 (subject to audit) Presented by Carl Vincent		78
	3.3.2. Period 1 2025/26 Presented by Carl Vincent		91
12:35	3.4. Infected Blood Inquiry NHSBT Annual Update For Information - Presented by Denise Thiruchel	(10 mins) vam	101
12:45	LUNCH BREAK (45 mins)	(45 mins)	114
13:30	3.5. Health of the Donor Base For Assurance - Presented by Mark Chambers a Gogarty	(30 mins) and Gerry	115
14:00	3.6. People Plan - 1 year in report For Assurance - Presented by Julie Pinder	(30 mins)	128
14:30	3.7. Board Assurance Framework For Assurance - Presented by Helen Gillan	(15 mins)	164



14:45	3.8. Annual Management Quality Report and Update (10 mins) For Assurance - Presented by Helen Gillan	187
	4. FOR APPROVAL	203
14:55	4.1. Safeguarding and PREVENT: Management of the (5 mins) Vulnerable and At-Risk Policy For Approval - Presented by Denise Thiruchelvam	204
15:00	5. GOVERNANCE (15 mins)	212
	5.1. Governance Update For Information - Presented by Silena Dominy	213
	5.1.1. Board Effectiveness Review Action Plan For Approval	216
15:15	5.2. Committee Annual Assurance Reports (20 mins)	222
	5.2.1. Audit, Risk and Governance Committee For Assurance - Presented by Ian Murphy	223
	5.2.2. Clinical Governance Committee For Assurance - Presented by Lorna Marson and Charlie Craddock	240
	5.2.3. People Committee For Assurance - Presented by Caroline Serfass and Penny McIntyre	254
	5.2.4. Trust Fund Committee For Assurance - Presented by Penny McIntyre and Caroline Serfass	266
15:35	5.3. Committee Meeting Reports (10 mins)	275

### **NHS** Blood and Transplant

	5.3.1. Clinical Governance Committee For Assurance - Presented by Lorna Marson		276
	5.3.2. People Committee For Assurance - Presented by Penny McIntyre		281
	5.3.3. Audit, Risk and Governance Committee For Assurance - Presented by Ian Murphy		285
	6. FOR REPORT		290
15:45	6.1. Reports from UK Health Departments:	(10 mins)	291
	6.1.1. England - Helen McDaniel For Information		292
	6.1.2. Northern Ireland - Joan Hardy For Information		294
	6.1.3. Scotland - James How For Information		299
	Note: Welsh Health Department have confirmed no policy matters to report For Information		301
15:55	6.2. Board Forward Plan For Information	(5 mins)	302
	7. CLOSING ADMINISTRATION		305
16:00	7.1. Any Other Business For Discussion	(5 mins)	306

### **NHS** Blood and Transplant

7.2. Meeting Close Date of next meeting: 22nd July 2025 - Barnsley	307
MEETING CLOSE 16:05	308
BOARD MEMBERS ONLY	309